Chociaż Polacy nie są wielkimi kawoszami, biorąc pod uwagę ilość “czarnego napoju”, jaką wypijają na przykład Norwegowie, a naszym ulubionym napojem wciąż pozostaje herbata, to jednak trzeba przyznać, że jeśli już sięgamy po kawę, wybieramy tę najlepszej jakości. Rytuał parzenia i picia kawy staje się dla nas niezwykle ważny, a właściwości tego napoju są bardzo doceniane. 

Espresso, cappuccino, latte 

Polacy wybierają raczej niezbyt mocną kawę. Rano pijemy espresso albo tradycyjną białą kawę, czyli napój z dużą ilością mleka. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju, który lubi kawę, wypija mniej więcej trzy filiżanki dziennie takiego napoju. 

O ile rano do życia budzi nas mocniejsze espresso, to już po południu czy na spotkaniu z przyjaciółką wolimy popijać puszyste cappuccino albo lekkie latte. Latem oczywiście zamawiamy kawę mrożoną. 

Proces parzenia kawy 

Profesjonalne kawiarnie są w Polsce coraz popularniejsze. Już dawno minęły zresztą czasy, w których parzymy kawę, zalewając kilka łyżeczek zmienionych ziaren czy rozpuszczalnej mieszanki wrzątkiem. Dzisiaj w coraz większej liczbie domów gości ekspres do kawy Jura – sklep Proficafe oferuje ich naprawdę szeroki wybór. 

Warto również podkreślić, że jesteśmy w stanie wydać na kawę więcej, ale ta powinna być dobrej jakości. Doceniamy nie tylko jej smak, ale również aromat. Coraz częściej pijemy kawę nie tylko dlatego, że ten napój dodaje nam energii, po prostu lubimy “czarny napój”.